Aktualności

12Paź2017

Dieta śródziemnomorska na widelcu uczniów ZSP w Kłaninie

Uczniowie biorący udział w projekcie zdobyli nowe doświadczenie w zakresie gastronomii, obsługi konsumenta i informatyki. Projekt nauczył ich tolerancji, otwartości, chęci do pracy w zespole i wzajemnego poszanowania. Podnieśli swoje umiejętności językowe, poznali pracę w zespole odmiennym kulturowo i językowo. Uczniowie poznali zasady układania jadłospisów z zastosowaniem diety śródziemnomorskiej oraz potrafią sporządzić dania z kuchni śródziemnomorskiej i je zaserwować. Dzięki temu wzrosła ich konkurencyjność na rynku pracy nie tylko polskim, ale i także zagranicznym. Organizacje uczestniczące zdobyły nowe doświadczenia w realizacji projektów unijnych. Dzięki realizacji projektu podniosła się jakość kształcenia zawodowego w szkol, atrakcyjność oraz prestiż szkoły. Projekt pozwolił na pogłębienie współpracy z partnerami i polskimi przedsiębiorstwami, w których uczniowie odbywają praktyki, bądź starają się o miejsce pracy. Projekt został doceniony w konkursie organizowanym w ramach projektu “Europejskie rozwiązania w celu zapewnienia jakości ESQA” i znalazł się w pierwszej 5 najlepszych projektów realizowanych w Polsce z 90 zgłoszonych. Dzięki czemu szkoła uzyskała tytuł “Szkoły zawodowej najwyższej jakości”. Realizacja projektu zainicjowała również utworzenie sieci współpracy i wymiany doświadczeń nauczycieli przedmiotów zawodowych województwa pomorskiego. Ma ona zasięg lokalny i regionalny, skupia nauczycieli i instruktorów nauki zawodu z pobliskich szkół zawodowych i ze szkół trójmiejskich. Koordynatorka projektu została koordynatorem nowo powstałej sieci powołanej przy wsparciu Centrum Edukacji Nauczycieli w Gdańsku.

Głównym rezultatem projektu jest opracowana przez uczestników interaktywna strona internetowa zawierająca 4 – tygodniowy skalkulowany pod względem energetycznym i wartości odżywczej jadłospis uwzględniający dania kuchni śródziemnomorskiej, składniki i sposób wykonania potraw oraz sposoby ich serwowania. Drugim rezultatem jest wydana “mini książka” kucharska z propozycjami potraw z kuchni włoskiej i hiszpańskiej, których uczestnicy nauczyli się na stażu. Kolejnym rezultatem wypracowanym przez ucznia technikum informatycznego jest stworzony przez niego filmik – klip ” Malaga w jego kamerce”. Rezultatem projektu jest również profil na portalu społecznościowym fb. Uczennica, która odbywała staż w Rimini wzięła udział w prestiżowym ogólnopolskim konkursie kulinarnym ” Młody kreator sztuki kulinarnej” natomiast uczeń z klasy informatycznej zajął II miejsce w XVI Mistrzostwach Wiedzy Komputerowej Powiatu Wejherowskiego. Realizacja projektu miała również znaczenie w konkursie ” Nauczyciel Pomorza” , w którym koordynatorka projektu została jedną z dziesięciu laureatów, a do konkursu stanęło koło 100 uczestników. Udział w projekcie 4 uczniów, którzy wzięli udział w stażu , poprzez uzyskanie ocen celujących i bardzo dobrej opinii z miejsc praktyk przyczynił się do otrzymania stypendium Marszałka Województwa Pomorskiego.

  • 12 Paź, 2017